HomeSajtószemle

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációja e-aláírás és e-azonosítás ügyében

Az Európai Bizottság 2011. április 15-ig várja, hogy a lakosság, az intézmények és a vállalkozások kifejtsék véleményüket, osszák meg tapasztalataikat

Az Európai Bizottság 2011. április 15-ig várja, hogy a lakosság, az intézmények és a vállalkozások kifejtsék véleményüket, osszák meg tapasztalataikat arról, hogy az elektronikus aláírás, az e-személyazonosítás valamint a hitelesítési szolgáltatások miként segíthetik elő az egységes európai digitális piac kialakulását. Az online konzultáció révén a Bizottság visszajelzéseket kíván kapni az E-aláírás Direktíva célkitűzései megvalósulásáról, továbbá muníciót igyekszik gyűjteni a nemzeti azonosítási és hitelesítési rendszerek – a Digitális Menetrend által előirányzott – kölcsönös elismeréséről szóló direktíva megfogalmazásához.

A http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=eid4&lang=en címen hozzáférhető konzultáció során a következő témakörökben várnak hozzászólásokat:

A lakosság és az üzleti élet szereplőinek az e-aláírás, az e-azonosítás és hitelesítés EU szabályozásával kapcsolatos elvárásai.
Az IKT szektor képviselőinek véleménye a jövőben várható kihívásoknak megfelelő azonosítási technikák kifejlesztéséről és elfogadtatásáról.
Milyen elvek mentén valósítható meg a nemzeti azonosítási rendszerek kölcsönös elismertetése?
Mik a PKI alapú megoldás lehetséges alternatívái?