Fontos információk azoknak, akik a személyi igazolványukat elektronikus aláírásra is használják

HomeA MELASZ hírei

Fontos információk azoknak, akik a személyi igazolványukat elektronikus aláírásra is használják

2021. első felében két fontos változás is történt az eSzemélyi e-aláírás szolgáltatásában, amelyek a jelenre és a jövőre nézve is kihatással vannak.

Az első változás azokat az állampolgárokat érinti, akik régi chipes eSzemélyi igazolvánnyal rendelkeznek, és az aláíró tanúsítványukat 2021. április 27 után megújították (vagy meg fogják újítani) vagy ezután igényelnek aláíró tanúsítványt a meglevő okmányukhoz. A változás lényege, hogy a régi chipes eSzemélyire a fenti dátumtól kezdődően olyan aláíró tanúsítványok kerülnek kiadásra (mind a megújítás, mind az új igénylés során), amelyek nem kétéves lejáratúak, hanem amelyeknek a lejárata fixen 2023. április 26. Ez azt jelenti, hogy ha valaki régi chipes eSzemélyivel rendelkezik, akkor az okmányát 2023. április 26. után már nem fogja tudni használni minősített elektronikus aláírásra, még akkor sem, ha egyébként az okmány továbbra is érvényes marad (azaz magának az okmánynak a lejárati dátuma későbbi). Megjegyzés: régi chipes eSzemélyi az, amely 2016.01.01 és 2021.06.23. között került kiadásra, azaz ezen időszakban kapta meg az állampolgár.

 

A második fontos változás az, hogy 2021. június 23-tól elindult az új chippel rendelkező eSzemélyi forgalmazása Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy azon állampolgárok, akik ezen dátum után igényeltek személyi igazolványt az okmányirodákban, kormányablakokban, azok új chipes eSzemélyi kaptak, és az ezekre kiadott aláíró tanúsítványok megint kétéves lejáratúak. Ha ezen tanúsítványok lejárnak, akkor megújíthatók ismét két évre. Az új chipes eSzemélyi okmány tulajdonosait tehát az előző bekezdésben jelzett változás nem érinti.

 

Azok számára viszont, akik régi chipes eSzemélyivel rendelkeznek és szeretnék használni az e-aláírás funkciót 2023. április 26. után is, javasolt, hogy ne várjanak eddig a dátumig, hanem cseréljék le a régi chipes okmányukat új chipes eSzemélyire. Ezt még akkor is érdemes megtenni, ha egyébként az igazolványuk érvényessége csak 2023. április 26. után járna le. A csere a kormányzati hitelesítés szolgáltató (NISZ Zrt.) közleménye szerint díjmentesen megtehető bármelyik okmányirodában vagy kormányablakban, 2023. januárjától kezdődően.