HomeA MELASZ hírei

Hogyan valósul meg az elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás oktatása ma?

Hogyan valósul meg az elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás oktatása ma? A tudásnövelésbe való beruházás minden idők egyik leghatékonyabb befe

Hogyan valósul meg az elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás oktatása ma?

A tudásnövelésbe való beruházás minden idők egyik leghatékonyabb befektetése volt és marad is, számtalan példa bizonyítja ezt a világban. A TÁMOP 2.1.2. kiemelt projektje ezt a lehetőséget teremtette meg Magyarországon is, amiben nagy örömünkre helyet kapott az elektronikus aláírás is.

A projekt nagyságrendjéről az alábbi információk adnak támpontot:

A beérkezett képző intézményi vállalások ismeretében kijelenthető, hogy sokkal több pénzt szeretnének felhasználni a képzők, mint amennyi a finanszírozásra rendelkezésre álló keret, ezért biztos, hogy minden képzővel nem tud a projekt szerződni.

A projekt teljes költségvetése 12,5 milliárd forint. Ebből összesen 9 milliárd forint a képzési keret, amit a Likviditási terv szerint, három képzési időszakban tervezünk felhasználni: 

  • 2013. június végéig 2,8 milliárd forintot
  • 2014. február végéig 4,8 milliárd forintot
  • 2014. augusztus végéig 1.4 milliárd forintot

 A mostani, nem teljes körű képzői igény feldolgozás alapján megállapítható, hogy 2013. június 30-ig a képzők a rendelkezésre álló forrás több, mint tízszeresét szeretnék elkölteni, a 2,8 milliárd forint helyett 28 milliárdot.”

Forrás: http://www.tudasodajovod.hu/web/guest/-/minden-kepzo-intezmeny-szamara-nyitott-a-tudasod-a-jovod-projekt

Az NJSZT ECDL Irodája olyan fontosnak ítélte meg ezt a projektet és képzést, hogy kidolgozott egy akkreditált tanfolyami programot erre, melyet az ECDL vizsgaközpontok számára térítésmentesen, más képzési intézmények számára térítés mellett rendelkezésre bocsátott. A képzés vertikálisan átfogja a teljes informatikai palettát az alapoktól a legkorszerűbb felhasználói tudásszintig. Azok, akik a 250 órás képzés végén a kezükbe vehetik a Tanúsítvány 3-at, igazoltan képesek lesznek az aláírási technikák értelmezésére és használatára.

 A képzés aktuális helyzetéről a tudasodajovod.hu honlapon az alábbiakat olvashatjuk:

Országszerte 169 kistérségben, jelenleg összesen 1590 képzés közül tudnak választani mindazok, akik regisztrálnak a Tudásod a jövőd! programba. Több mint nyolcezren már jelentkeztek is informatikai vagy nyelvi képzésre, amelyet 141 képző intézmény kínálatából lehet kiválasztani.

A múlt héten újabb képző intézményekkel kötött együttműködési megállapodást a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH). A képző intézmények száma már 141-re növekedett. Az együttműködési megállapodással rendelkező képző intézmények névsora megtalálható a www.tudasodajovod.hu honlapon. A lista folyamatosan bővül, egyre több lehetőség nyílik majd arra, hogy minél többen részt vegyenek a programban.

A program iránt érdeklődőket és képzésben részvevőket – az eMagyarország Pontokon elérhető – eTanácsadói, mentori hálózat segíti a regisztrációban és a jelentkezésben, valamint a képzések során felmerülő problémák kezelésében. Az eTanácsadók listája szintén elérhető a projekt honlapján.

A program ideje alatt az ország egész területén ellenőrök kísérik figyelemmel, hogy a jogszabályoknak megfelelően valósuljanak meg a képzések. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy nem találtak sehol problémát, mindenütt fennakadások nélkül, a jogszabályok betartásával oktatják a képzésen résztvevőket.”

Forrás: http://www.tudasodajovod.hu/web/guest/-/sajtokozlemeny-2013-02-05-

Bízunk benne, hogy ebből a 8.000 főből sokan eljutnak a 250 órás informatikai képzés végéig, és megismerik az elektronikus aláírási technológiákat, amit gyakorlott felhasználóként a mindennapokban is számos helyen használni fognak.

A MELASZ Elnöksége, felismerve ezt a helyzetet, elindította MELASZ USER READY 1.0 (MUR) programot, mely azt a célt szolgálja, hogy az elektronikus aláírási technológiákat ismerők számára megkönnyítse a partnerek megkeresését és megtalálását az elektronikus kommunikációhoz. Ha meglátjuk egy honlapon, egy levélpapíron vagy névjegy-kártyán a MUR-logót, már kérdeznünk sem kell az e-aláíráshoz való viszonyát a partnerünknek, mert azt a MUR Célkitűzések leírják. 

A MELASZ Elnökség döntése alapján az ECDL Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás modulvizsgával rendelkezők automatikusan megkapják – amennyiben kérik – a MUR Oklevelet, ami feljogosítja őket a MUR logó 5 évig történő felhasználására, egy jelképes logóhasználati díj megfizetése mellett.

Itt is bátorítunk mindenkit a képzés igénybe vételére és az ECDL bizonyítvány birtokában a MUR logó használatára, hogy nyilvánvalóvá lehessen az elektronikus aláírást használók tábora, akiktől mindig lehet majd segítséget kérni a digitális hitelességet érintő kérdésekben.

 TELJES CIKK LETÖLTÉSE INNEN