HomeSajtószemle

Hol kezdjem az elektronikus aláírással való ismerkedést?

Azoknak, akiket érdekel az elektronikus aláírás, ebben a cikkben javasolok néhány tanulmányt, publikációt és honlapot olvasgatni, hogy jól teljen a ny

Azoknak, akiket érdekel az elektronikus aláírás, ebben a cikkben javasolok néhány tanulmányt, publikációt és honlapot olvasgatni, hogy jól teljen a nyár. Ősszel pedig újult erővel tudjuk az elektronikus aláírás elterjedését szorgalmazni, széles szakmai konszenzuson alapuló módon.

Lássuk hát. Aki el szeretne indulni, és alapműveket keres, azoknak kiindulásképpen a MELASZ.hu-n (Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség) a tudástár tartalmaz sok-sok forrást tematikus csoportokban:
http://www.melasz.hu/lang-hu/e-alairas-tudastar

Ugyanitt érdemes böngészni a sajtószemlét is, hogy lássuk, mi történik ma éppen elektronikus aláírás ügyben a sajtó szerint: 
http://www.melasz.hu/lang-hu/sajtoszemle

Összefoglaló mű (friss és aktuális), az ECDL Elektronikus Hitelesség, Elektronikus Aláírás Modultankönyv, mely egész Európában egyenszilárdságú módon foglalja össze mindazt, amit a digitálisan írástudó netizeneknek az elektronikus aláírásról tudniuk illik, és bizonyítaniuk lehet: 
http://www.elektronikusalairaskonyv.hu

Nagyobb lélegzetvételű alapozó tanulmányokat készítettünk mi is korábban, melyeket azért érdemes forgatni, mert ezekhez a szakma doyenjeit is sikerült bevonni:

1) Mit is lehet aláírni? Godnolatok az elektronikus aláírásról és az elektronikus kötelezettségvállalásról:
http://www.infota.org/biztmen/docs/Elal_szintjei_v1_0.pdf

2) Mit kell tenni akkor, ha tömegméretekben akarjuk használni az elektronikus aláírást? Problémafelvetés és megoldási javaslatok elképzelve azt, hogy egy egész ország használja boldogan az elektronikus aláírást:
http://www.infota.org/biztmen/docs/PKI_tomeg_v1.0.doc

3) Hol tart ma az elektronikus aláírás oktatása, mit tudnak erről a tanárok? Oktatás nélkül nem megy, így a tanárok megkapnak minden segítséget az elektronikus aláírás iskolai oktatásához:
http://www.isze.hu/download/inspiracio/kulonszam.pdf

Egy 2010-es Networkshop előadást javasolok a végére, mely címe: Elektronikus aláírás e-társadalomban. Ebből az is kiderül, miért jó egy közüzemi szolgáltatónak az e-számlabizonylat, amiből Magyarországon több millió készül ma is hónapról-hónapra – szinte teljesen feleslegesen, hiszen rápillantunk és vagy kidobjuk, vagy a könyvelőnek adjuk. Csak a fele menjen e-mailben, máris szebb környezetben élhetnénk – számoljuk csak ki. Számítógépeink már elég szépen el vannak terjedve, e-mailt küldeni tudunk, aláírni és időbélyegezni ma már nem gond.
http://vod.niif.hu/player/index.php?q=1256/800K

Ezt egyébként ez a cikk is megerősíti, európai kitekintéssel:
http://itcafe.hu/hir/e-szamla_itella.html

Kiindulásnak szerintem ez megfelelő, szép nyarat és jó olvasást kívánok mindenkinek a nyárra! És bátorítsuk egymást az elektronikus aláírás használatára e-dokumentumokban, e-számlákban, e-bizonylatokban!