HomeA MELASZ hírei

Mi lesz veled… (folytatás)

Az előző bejegyzés elolvasása után lehet sejteni, hogy mit érez az ember, amikor kap egy joginak látszó sz&o

Az előző bejegyzés elolvasása után lehet sejteni, hogy mit érez az ember, amikor kap egy joginak látszó szöveget, ami igazándiból felkelti az összes félelmét, meg értetlenségét, mert tájékoztatást azt nem kap.

Mi a helyzet valójában az elektronikusan aláírt dokumentumok elfogadhatóságának kötelezőségével? Nos, nagyon egyszerű. Az Eat. 3 § (1) vonatkozik a minden-hatóságra, bíróságokra és hivatalokra, míg a Polgári Törvénykönyv alapján írásbelinek kell tekinteni a legalább fokozott biztonságú, és így a minősített aláírással ellátott magánokiratokat is. Azaz, ha egy szerződés nekem írásbeliséget köt ki, akkor azt teljesíthetem fokozott biztonságú vagy minősített aláírással ellátott elektronikus dokumentummal is, nem hivatkozhat a partner arra, hogy nem tudja fogadni. De miért is tenné? EU-versenyképesség megszerzéséhez alapvető szerintem – a személyes kapcsolat kiépítésén túl – a hiteles elektronikus kapcsolat, hogy ne kelljen minden aláírásért ezer kilométereket utazni. Ki lesz a versenyképesebb? (Költői kérdésnek szántam…)

Általános és középiskolában elkezdett teszt-jellegű oktatásunk célja, hogy mire ezek a gyerekek elvégzik iskoláikat, ismerjék és tudják használni az elektronikus aláírás tudományát a hétköznapokban, a mi feladatunk pedig az lenne, hogy mire elvégzik az iskoláikat, legyen lehetőségük használni azt a mindennapi életben, ahol csak lehet. Miért vesz el tőlünk a rosszul megszervezett ügyintézés órákat, napokat, mikor elektronikusan percekbe kerülne – jó esetben – csak mindez?

Figyelem, lehetőségről beszélek. De ahhoz, hogy egy szolgáltató fel tudja ajánlani ezt a lehetőséget, neki kötelező kialakítani a fogadó-képességet, ugye? Addig nem lehetőség, legfeljebb elméleti. Jó lenne, ha egyre több helyen lehetne ez gyakorlati lehetőség, szerintem minden adott hozzá (jogszabály, technológia, tudás, szakemberek, ügyfelek). Bízunk abban, hogy előbb-utóbb ez valósággá válik, széles kör számára.